Ingyenes ajándék 35 000 Ft feletti rendeléshez! 🎁

Vajco tojáspácoló vajo 100 g

Kód: 68060
480 Ft 378 Ft ÁFA nélkül
Raktáron

Részletes információ

Termék részletes leírása

Nagyanyáinktól bevált recept a tojás savanyításához.

Használat

Keverje el a zacskó tartalmát körülbelül 6-10 liter hideg vízben, és öntse az oldatot az üveg- vagy kőedénybe helyezett tojásokra úgy, hogy azok legalább 1/2 hüvelyk mélyek legyenek. 5 cm-rel a felszín alatt. Fedjük le a tartályt celofánnal, és tároljuk sötét, hűvös helyen. A hőmérséklet nem eshet 1°C alá. Ennek a mennyiségnek körülbelül 100 tojáshoz kell elegendőnek lennie. 12 hónapon belül használja fel a tojást. Az oldatban általában csapadék képződik. A felhasznált oldat hígítva, károsodás nélkül a természetbe önthető (csökkenti a talaj savasságát).

Összetétel

kalcium-hidroxid E526.

Értesítés

Üzenet a felhasználótól:
A tojást szeptemberben és októberben tárolom, amikor feleslegem van, a VAJA-ban. Karácsonykor sütire használom őket, ha a tyúkok ilyenkor abbahagyják a tojásrakást. Ha nem, akkor tavaszig zsemlében használom. A gyönyörű tojásfehérjéket gond nélkül kemény habbá tudom verni. Ezekkel a pácolt tojásokkal csak nagyon óvatosan kell elválasztani a fehérjét a sárgájától a habverés előtt. A fehérje konzisztenciájában nem válik el olyan pontosan a sárgájától, vékonyabbnak tűnik, és szívesen keveredik a sárgájával.

7 jó ok, amiért együnk tojást!
A tojás szuperételnek számít. Ezek a legkiegyensúlyozottabb tápanyag-tartalmuk, szinte minden fontos vitamint tartalmaznak és könnyen emészthetők. Ezen kívül nagy arányban tartalmaznak fehérjét, így bárki számára alkalmasak, aki súlyfelesleget szeretne leadni vagy izmosodni szeretne.

1. Nagy arányban tartalmaznak minőségi fehérjéket
fogysz? Akkor feltétlenül vegye be a tojást az étrendbe. A tojás olyan fehérjéket tartalmaz, amelyek biológiailag értékesebbek, mint a húsból vagy tejből származó fehérjék. Fő forrásuk a tojásfehérje. Ez a tojás szárazanyagának legnagyobb összetevője, és 10-12% fehérjét tartalmaz. A tojássárgája fehérjetartalma körülbelül 16%. A tojásfehérjék különösen értékesek magas esszenciális aminosavtartalmuk miatt, amelyek az ember számára szükségesek, mert nem tudják előállítani őket a szervezetben. Ezenkívül nagyon emészthetőek (98-100%).

2. Tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal
A tojásban minden vitamin megtalálható, kivéve a C-vitamint. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) a tojássárgájában vannak túlsúlyban, míg a B-vitaminok a fehérben találhatók. szelén.

3. A tojásfehérje zsírmentes
A tojás legvitatottabb összetevője a tojássárgájában található zsírok. Ezek a tojássárgája szárazanyagának körülbelül 2/3-át teszik ki. Táplálkozási szempontból a legfontosabbak a foszfolipidek, amelyek a tojászsír körülbelül egyharmadát teszik ki. Ezek pozitív hatással vannak a sejtek szerkezetére és működésére. A tojásfehérje viszont nem tartalmaz zsírt, és alacsony a kalóriaértéke is.

4. A tojás értékes zsírsavakat tartalmaz
A zsírok fontos összetevői a zsírsavak. Egy normál tojás körülbelül 6 g zsírsavat tartalmaz. A tojásban található zsírsavak egy része antitrombotikus, atherosclerotikus és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, fokozott fogyasztásuk pedig megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket (érelmeszesedés, trombózis), a reumás ízületi gyulladást, és egyéb pozitív hatásai is vannak. Gyermekek, különösen 3 év alatti gyermekek számára nélkülözhetetlenek az agy és a szem fejlődéséhez. Időseknél hozzájárulnak a hormonszint kiegyensúlyozásához, ami az öregedés során megváltozik.

5. A tojás magas tápértékkel rendelkezik
A tojás magas tápértéke miatt a legértékesebb élelmiszerek közé tartozik. Egy átlagos tojás energiaértéke 332-387 kJ. A fő energiaforrás a tojássárgája.

Az Élelmiszer-szabványügyi Ügynökség szerint a legtöbb embernek (kivéve a hiperkoleszterinémiában szenvedőket) nem szükséges korlátoznia a tojásfogyasztást.

"Egészséges egyének számára napi 1-2 tojás elfogyasztása nem jelent kockázatot, feltéve, hogy étrendjük nem tartalmaz más koleszterin- és telített zsírsavforrások túlzott bevitelét." A 6-12 hónapos gyermekek étrendjében heti 4 tojássárgája fogyasztása javasolt, mert a sárgája értékes forrása a magas biológiai hasznosulású vasnak. „Tojásfehérjét azonban nem szabad kisgyerekeknek adni az allergia kialakulásának veszélye miatt” – teszi hozzá Kamila Míková.

6. Nem kell aggódnunk a koleszterin miatt.
A koleszterin a tojáshoz is kapcsolódik. Az ezzel kapcsolatos aggodalmak az egyik oka annak, hogy a legtöbb fejlett országban, így a Cseh Köztársaságban is csökkent a tojásfogyasztás. A koleszterin azonban elengedhetetlen az emberi szervezet normális működéséhez. A szervezet koleszterinszintje erősen függ mindannyiunk egyéni anyagcseréjétől. Az étrend viszonylag kevéssé, legfeljebb 30%-ban befolyásolhatja.

A vérszérum magas koleszterinszintje a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői közé tartozik. Kialakulását az étrendben megnövekedett összenergia bevitel okozza, különösen a magasabb telített zsírsavtartalmú zsírok bevitele. A koleszterinszint emelkedése akkor is előfordulhat, ha magas energiatartalmú, koleszterint nem tartalmazó étrendet fogyasztunk. Azonban számos tanulmány kimutatta, hogy a napi 2 tojás hosszú távú (6 hónapos) fogyasztása a koleszterinszint enyhe csökkenéséhez vezetett.

– A mai tojás is kevesebb koleszterint tartalmaz. „Ezt a tyúkok tenyésztésének és a takarmánykeverékek módosításának köszönhetően sikerült elérni” – mutat rá Kamila Míková.

7. A szalmonella nem okoz problémát a kartondobozban lévő tojással
A szalmonella veszélyes betegségeket okozó mikroorganizmusok. Leggyakrabban a tojást említik e betegségek forrásaként. A szalmonellafertőzés vagy egy beteg tojótyúkból vagy a tenyésztési környezetből származik. A tojáshéj a leginkább szennyezett, különösen, ha ürülékkel vagy ágyneművel szennyezett. A szalmonellát csak megfelelő melegítés pusztítja el.

A héjas tojások időnként megsérülnek vagy szennyeződnek, és a mikroorganizmusok a héjból nemcsak a tojásba, hanem a tojás környezetébe is átkerülhetnek - kézre, konyhai felületekre, edényekre, egyéb élelmiszerekre stb. Ha fél a veszélyes mikrobáktól, nyúljon a dobozban lévő tojásokért. Ezekről eltávolítják a szalmonellát rejtő héjat, és pasztőrözésen is átesnek, ami elpusztítja a mikroorganizmusokat.

Kiegészítő paraméterek

Kategória: Főzési és sütési összetevők
Súly: 0.1 kg

Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!

Ezt a mezőt ne töltse ki:

Biztonsági ellenőrzés