Tojás tojás előkészítés tojás savanyításához tojás 100 g
Kód: 68060Termék részletes leírása
Nagyanyáink jól bevált tojáspácolás előkészítése.
Használat
Kb. 6-10 liter hideg vízben elkeverjük a zacskó tartalmát, és az oldatot üveg- vagy kőedénybe helyezett tojásra öntjük úgy, hogy min. 5 cm-rel a felszín alatt. Fedje le a tartályt celofánnal, és tárolja sötét és hűvös helyen. A hőmérséklet nem csökkenhet 1°C alá. Ennek a mennyiségnek körülbelül 100 tojáshoz kell elegendőnek lennie. 12 hónapon belül használja fel a tojást. Az oldatban általában üledék képződik. A felhasznált oldat hígított állapotban, károsodás nélkül a természetbe önthető (csökkenti a talaj savasságát).
Hozzávalók
kalcium-hidroxid E526.
Értesítés
Üzenet a felhasználótól:
Szeptemberben és októberben savanyítok tojást, amikor feleslegem van, és ez a VAJA-ra való. Karácsonykor sütire használom őket, ha a tyúkok ilyenkor abbahagyják a tojásrakást. Ha nem, akkor tavaszig zsemlében használom. Egy gyönyörű tojásfehérjét gond nélkül kemény habbá verek. Ezekkel a pácolt tojásokkal csak nagyon óvatosan kell elválasztani a fehérjét a sárgájától, mielőtt felvernéd. A fehérje állagában nem válik el olyan pontosan a sárgájától, hígabbnak tűnik, és szívesen keveredik a sárgájával.
7 jó érv, miért együnk tojást!
A tojás szuperételnek számít. Táplálkozási szempontból a legkiegyensúlyozottabb anyagtartalommal rendelkeznek, szinte minden fontos vitamint tartalmaznak és könnyen emészthetők. Ezen kívül nagy arányban tartalmaznak fehérjéket, így mindenki számára megfelelőek, akik szeretnének leadni plusz kilókat vagy izmosodni.
1. Nagy arányban tartalmaznak jó minőségű fehérjéket
fogysz? Akkor feltétlenül vegye be a tojást az étrendbe. A tojás olyan fehérjéket tartalmaz, amelyek biológiailag értékesebbek, mint a húsból vagy tejből származó fehérjék. Fő forrásuk a fehérje. Ez utóbbi a tojás szárazanyagának legnagyobb összetevője, és 10-12% fehérjét tartalmaz. A fehérje aránya a sárgájában körülbelül 16%. A tojásfehérjék különösen értékesek az esszenciális aminosavak magas reprezentációja miatt, amelyek az ember számára szükségesek, mivel ezeket a szervezet önmagában nem tudja előállítani. Ezenkívül nagyon könnyen emészthetők (98-100%).
2. Tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal
A tojásban a C-vitamin kivételével minden vitamin megtalálható.A sárgájában a zsírban oldódó vitaminok (A,D,E,K),a fehérben a B-vitaminok vannak túlsúlyban.Az ásványi anyagokat elsősorban a magas vastartalom képviseli, a foszfor, a kálium és a cink, a nyomelemek, például a szelén fontos.
3. A tojásfehérje nem tartalmaz zsírt
A tojás legtöbbet tárgyalt összetevője a tojássárgájában található zsírok. Ezek a tojássárgája szárazanyagának körülbelül 2/3-át teszik ki. Táplálkozási szempontból a legfontosabbak a foszfolipidek, amelyek a tojászsír körülbelül egyharmadát teszik ki. Ezek pozitív hatással vannak a sejtek szerkezetére és működésére. A fehérje viszont nem tartalmaz zsírt, és alacsony a kalóriaértéke is.
4. A tojás értékes zsírsavakat tartalmaz
A zsírsavak a zsírok fontos összetevői. Egy normál tojás körülbelül 6 g zsírsavat tartalmaz. A tojásban található zsírsavak egy része antitrombotikus, érelmeszesedés- és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, fokozott fogyasztásuk pedig megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket (érelmeszesedés, trombózis), a reumás ízületi gyulladást, és egyéb pozitív hatásai is vannak. Gyermekek, különösen 3 év alatti gyermekek számára nélkülözhetetlenek az agy és a szem fejlődéséhez. Időseknél segítenek egyensúlyban tartani az öregedés során megváltozó hormonszinteket.
5. A tojás magas tápértékkel rendelkezik
A tojás magas tápértéke miatt a legértékesebb élelmiszerek közé tartozik. Egy átlagos tojás energiaértéke 332-387 kJ. A sárgája a fő energiaforrás.
Az Élelmiszer-szabványügyi Ügynökség szerint a legtöbb embernek (kivéve a hypercholesterinaemiában szenvedőket) nem szükséges korlátoznia tojásfogyasztását.
„Egészséges egyének számára napi 1-2 tojás elfogyasztása nem jelent kockázatot, amennyiben étrendjük nem tartalmaz túlzott mennyiségű koleszterint és telített zsírsavat. A 6-12 hónapos gyermekek táplálkozásában heti 4 sárgája fogyasztása javasolt, mert a sárgája értékes forrása a könnyen biológiailag hozzáférhető vasnak. Kisgyerekeknek azonban nem szabad fehérjét adni az allergia kialakulásának veszélye miatt" - teszi hozzá Kamila Míková.
6. Nem kell aggódnunk a koleszterin miatt
A tojás a koleszterinhez is kapcsolódik. Az ezzel kapcsolatos aggodalmak az egyik oka annak, hogy a legtöbb fejlett országban, így a Cseh Köztársaságban is csökkent a tojásfogyasztás. A koleszterin azonban szükséges az emberi szervezet normális működéséhez. A szervezet koleszterinszintje erősen függ mindannyiunk egyéni anyagcseréjétől. Diétával viszonylag kevéssé, maximum 30%-ban befolyásolható.
A magas koleszterinszint a vérszérumban a szív- és érrendszeri betegségek egyik kockázati tényezője. Kialakulásához hozzájárul a táplálék megnövekedett összenergia-ellátása, különösen a magasabb telített zsírsavtartalmú zsírok bevitele. A koleszterinszint emelkedése akkor is előfordulhat, ha magas energiatartalmú, koleszterint nem tartalmazó étrendet fogyasztunk. Azonban számos tanulmány kimutatta, hogy napi 2 tojás hosszú távú (6 hónapos) fogyasztása a koleszterinszint enyhe csökkenéséhez vezetett.
„A mai tojás is kevesebb koleszterint tartalmaz. Ezt a tyúkok tenyésztésének és a takarmánykeverékek beállításának köszönhetően sikerült elérni” – mutat rá Kamila Míková.
7. A szalmonella nem okoz gondot a dobozos tojásoknál
A szalmonella veszélyes betegségeket okozó mikroorganizmusok. Leggyakrabban a tojást említik e betegségek forrásaként. A szalmonellafertőzés vagy egy beteg tojótyúkból vagy a tenyésztési környezetből származik. A tojáshéj a leginkább szennyezett, különösen, ha ürülékkel vagy alommal szennyezett. A szalmonellát csak elegendő hő pusztítja el.
A héjas tojások időnként megsérülnek vagy szennyeződnek, és a mikroorganizmusok a héjból nemcsak a tojásba, hanem a tojás környezetébe is átkerülhetnek – kézre, konyhai felületekre, edényekre, egyéb élelmiszerekre stb. Ha fél veszélyes mikrobák, nyúljanak a dobozban lévő tojásokért. Ezekről eltávolítják a héjat, amelyen szalmonella fordulhat elő, valamint pasztörizálják is, ami elpusztítja a mikroorganizmusokat.
Kiegészítő paraméterek
Kategória: | Hozzávalók főzéshez, sütéshez |
---|---|
Súly: | 0.1 kg |
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!